żółwie lądowe
żółwie lądowe

Testudo Hermanni Boettgeri (żółwie greckie)

 

Wygląd

Dorosły osobnik zwykle rośnie do 15-25 cm i waży około 5kg. W skrajnych przypadkach może osiągnąć nawet 30 cm. długości. Pancerz składa się zwykle ze stosunkowo jednorodnych i kontrastujących ze sobą ciemnych i jasnych plastronów. Samce można rozpoznać po długim ogonie tzw. cierniu rogowym, są mniejsze od samic, z zakrzywioną do wewnątrz tarczą brzuszną i masywnym, grubym ogonem. Samice natomiast mają wyrównany plastron i krótki ogon a tarczki odbytu są wąskie i głębokie. 

 

Środowisko

W naturalnym środowisku żółwie greckie występują w Macedonii, Włoszech, Jugosławii, Albanii, Rumunii, Bułgarii, Grecji, Turcji i Chorwacji. Na obszarach krasowych, skalistych, stepowych i leśno-stepowych od nizin po góry (1500 m npm).

 

Rozwój

Żółw grecki w ciągu dnia aktywnie szuka jedzenia i lubi wygrzewać się na słońcu. Jednak przy wyższych temperaturach szuka cienia. Po zimowaniu, które może być bardzo trudne i długie, zaczynają się gody. Samce intensywnie poszukują partnerki, ale jeśli natrafią na konkurenta, mogą ze sobą walczyć. Uderzają się pancerzami i atakują poprzez gryzienie. Podczas kopulacji wydają ochrypłe dźwięki, szeroko otwierając pyszczek i wytykając język. Na początku lata samice w kilku turach składają od 2 do 12 jaj kopiąc dziurę w ziemi, a następnie ją zakopują. W zależności od warunków klimatycznych młode wykluwają się po 3 miesiącach i mierzą około 3,5 cm, mając jednocześnie stosunkowo miękką skorupę.  Płeć można rozpoznać po 4 roku życia. Żółwie greckie żyją średnio 30-50lat, ale spotyka się też osobniki, które dożyły nawet 100. 


Pokarm

W naturalnym środowisku żółw żeruje na pastwiskach, na łąkach i w lasach. Wybiera głównie zioła, ale nie gardzi owocami i warzywami.


Zdecydowanie polecam ten gatunek wszystkim początkującym. Jest to jeden z najmniej wymagających żółwi, jeden z najczęstszych gatunków hodowanych w naszym kraju.

Dokument urodzenia w niewoli: Cites A

sklep terrarystyczny gady płazy turtlespl żółw lądowy
żółw lądowy

Testudo Marginata (żółwie obrzeżone)

 

Wygląd

Charakterystyczną cechą dorosłych żółwi obrzeżonych są rozszerzone tylne tarcze pancerza. Skorupa tych żółwi może osiągnąć prawie 40 cm, ale zwykle jest mniejsza. Dorosłe samice są większe od samców. Kolor jest jednolity. Niektóre osobniki są całkowicie czarne. Najczęściej jednak gatunek ma pancerz brązowawy, czarny z jasnymi, czasem szarymi kropkami lub całkowicie żółty. Marginata jest największym żółwiem w Europie.

 

Środowisko

Zamieszkuje podobne lub takie same siedliska jak inne europejskie żółwie lądowe. Są widziane na wysokość do 1600 m.

 

Rozwój

Na wiosnę, w czasie godów samce walczące o samice są bardzo aktywne i wytrwałe. Po zapłodnieniu samice składają 3–11 jaj o wymiarach 30 x 25mm. W ciągu 7-9 tygodni wykluwają się młode osobniki o wielkości do 4 cm. Od urodzenia żółwiki są całkowicie samodzielne. Jedną z ciekawych cech tego gatunku jest zdolność to zakopywania się w czasie upałów nawet do głębokości 3m.

 

Pokarm

Podobnie jak inne żółwie lądowe w Europie, jest roślinożerny. Żywi się głównie soczystymi liśćmi, owocami i kwiatami.

 

Dokument urodzenia w niewoli: Cites A

żółwie lądowe
żółw lądowy

Testudo Horsfieldii (żółwie stepowe)

 

Wygląd

Skorupa żółwia stepowego ma kształt owalny. Jest barwy oliwkowozielonej z ciemnymi plamami na każdej tarczce. Skorupa jest bardziej płaska niż u żółwi z rodzaju Testudo. Żółwie te mają ciemne łapy, miejscami żółtawe. Cechą charakterystyczną jest występowanie czterech pazurów na wszystkich kończynach. Dorosłe osobniki mierzą od 15 do 23 cm, przy czym samice są większe od samców. Wielkość tę osiągają około 20 roku życia.

 

Środowisko

Żółwie te żyją na jałowych, suchych, skalistych i porośniętych trawami terenach stepów środkowoazjatyckich. W norach, w których śpią, zimują i wypoczywają panuje stosunkowo wysoka wilgotność. Żółwie te występują naturalnie na terenie prawie całego Wielkiego Stepu. Duże ich populacje można znaleźć w południowo-wschodniej Rosji, Iranie, Pakistanie, Afganistanie, Uzbekistanie i północnym Kazachstanie.

 

Rozwój

Żółwie te są aktywne głównie wiosną, po okresie zimowej hibernacji, wówczas rozpoczynają szukanie partnera/partnerki do godów. Zazwyczaj żółwie te zapadają w letni letarg (estywacja), który często przeradza się w sen zimowy, rozpoczynający się z nastaniem jesieni. W okresach deszczowych, kiedy ziemia jest wilgotna, żółw stepowy kopie nory dochodzące do 2 metrów głębokości. Często służą one za miejsce snu oraz letniego i zimowego spoczynku. Zdarza się, że jedną norę zamieszkuje jednocześnie do kilka osobników. Stepówki (potocznie nazywane) osiągają dojrzałość płciową w wieku 3-5 lat. W maju lub czerwcu samica składa 2 do 6 jaj, z których po okresie trwającym 80 do 110 dni inkubacji, wykluwają się młode.

 

Pokarm

Żółwie stepowe dawniej były uważane za zwierzęta wszystkożerne z przewagą pokarmu roślinnego w diecie; nowsze badania wskazują jednak, że są one ściśle roślinożerne. Żywią się okresowo dostępną roślinnością, lecz unikają traw. Z nastaniem lata, pożywienie staje się mniej soczyste. Dieta dziko żyjących żółwi stepowych jest obfita w błonnik zaś uboga w białko. Ponadto rodzaj pożywienia uzależniony jest od dostępności roślin w sezonie wiosenno-letnim.

 

Dokument urodzenia w niewoli: Cites B

żółwie lądowe

Testudo Gracea (żółwie śródziemnomorskie)

 

Wygląd

Wyróżnia się 2 podgatunki Testudo graeca graeca i Testudo graeca ibera. Ich rozmiary wahają się od 15 do 25cm. Waży do 5 kg. Żyją w naturalnych warunkach od 50 do nawet 100 lat. Kolorystyka i rysunek karapaksu różni się między osobnikami i populacją. Z wiekiem wiele żółwi żółtobrązowych ma tendencję do znacznego przyciemnienia, a odsetek żółknięcia jest zredukowany do minimum. Plastron jest jednolicie brudnożółty, od szarego do czarnego, albo jasny z różnymi ciemniejszymi plamkami. Typowe dla tego gatunku są 2 ostrogi (znacznie powiększone łuski) po bokach ogona na udach tylnych nóg. Samce zazwyczaj są mniejsze, mają zakrzywiony do wewnątrz plastron oraz masywny i długi ogon. U samic ogon jest krótszy oraz prosty natomiast plastron jest płaski lub lekko wypukły. Wycięcie płytek odbytu u samic ma kształt głębokiej litery V, podczas gdy u samców wycięcie ma kształt litery U.

 

Środowisko

Południowa Hiszpania, Grecja, północna Afryka od Maroka do Egiptu, Azja Mniejsza, Kaukaz, Iran.

 

Rozwój

W ciągu dnia aktywnie szukają jedzenia i opalają się. W czasie upałów chowają się w zaroślach lub pod skałami. W zależności od lokalizacji zwykle zimują od 1-4 miesięcy. Wiosną samce stają się bardzo aktywne, angażując się w bójki z innymi samcami i szukając samic. Krycie może trwać do końca lata. Od początku lata samica może składać jednorazowo 12 jaj kilka razy w sezonie. Młode wykluwają się po około 3 miesiące, mają 3-4 cm wielkości i stosunkowo miękki pancerz. Dojrzewają w naturze w wieku około 10 lat.

 

Pokarm

W naturze jedzą zielone liście roślin oraz kwiaty. Nie gardzą również owocami i warzywami, które znajdą na polach. Jednak w warunkach hodowlanych radzimy nie podawać ich zbyt często. 

 

Dokument urodzenia w niewoli: Cites A